Xiaomi najavio "pravu" kameru ispod zaslona mobitela za sljedeću godinu

Kineski proizvođač objavio je početak proizvodnje panela za ekrane mobitela koji su u stanju potpuno sakriti selfie kameru, i omogućiti neprekinuti ekran od ruba do ruba

Sandro Vrbanus petak, 28. kolovoza 2020. u 19:00

Mnogi proizvođači već eksperimentiraju s tehnologijama proizvodnje poluprozirnih ekrana za mobitele, ispod kojih bi mogli sakriti kameru, a da se ona ne vidi kada zaslon normalno radi. Time bi se dobila mogućnost ugradnje normalne selfie kamere u mobitel koji bi istodobno imao ekran koji potpuno prekriva prednju stranu uređaja. Svoj koncept tog rješenja je već prikazao Oppo, a sada i Xiaomi najavljuje da je dovršio razvoj ove tehnologije.

Treća sreća

Raspored piksela kako ga je osmislio Xiaomi
Raspored piksela kako ga je osmislio Xiaomi

Xiaomi ovu tehnologiju naziva već "trećom generacijom kamere ispod zaslona", jer kao prvu i drugu generaciju računaju ekrane koji nisu u potpunosti skrivali kameru. Danas su objavili i kako je ova generacija u stanju "ugasiti" piksele i otkriti kameru iza prozirnog stakla, a kada je ekran u normalnom režimu rada kamera se ne vidi – baš kao što bi to u idealnom slučaju i trebalo biti.

Optimizacijom rasporeda piskela na ekranu, kao i softverskim doradama kamere, u Xiaomiju tvrde da su postigli da prednja kamera kroz ekran daje jednako kvalitetne snimke kao i ona koja snima kroz "prozor" na ekranu. Tehnologija je sada, kažu, dovoljno sazrela da bi ovakvi paneli ušli u masovnu proizvodnju. Gustoća piksela ispred kamere jednaka je onoj na ostatku zaslona, dok su RGB elementi nešto smanjeni – pa svjetlost može prolaziti kroz prostor između njih (kao što je vidljivo na priloženoj shemi).

Xiaomi planira mobitele s ovakvim rješenjem na tržište plasirati sljedeće godine.