TSMC spreman na isporuku 5nm čipova, a oni od 3nm stižu 2022. godine

TSMC je otkrio svoje buduće planove koji uključuju dolazak 3-nanometarske tehnologije proizvodnje čipova u drugoj polovici 2022. godine

Matija Pavlić srijeda, 26. kolovoza 2020. u 15:30

Tvrtka TSMC nastavlja s napretkom što se tiče tehnologije proizvodnje čipova. Na godišnjem Technology Symposiumu predstavili su svoje planove za blisku budućnost.

TSMC već proizvodi čipove u 5-nanometarskom procesu (tehnologija nosi kodno ime N5), a glavni klijent što se tiče čipova proizvedenih u toj tehnologiji bi trebao biti Apple (za iPhone 12 seriju uređaja).

Na spomenutom simpoziju bilo je riječi i o 3-nanometarskom proizvodnom procesu s kodnim imenom N3, koji će se temeljiti na drukčijoj arhitekturi u odnosu na Samsungove planirane čipove (umjesto GAA strukture koju koristi Samsung bit će uporabljen FinFET).

Masovna proizvodnja N3 čipova mogla bi započeti negdje u drugoj polovici 2022. godine, a prve pametne telefone s čipovima temeljenim na toj tehnologiji valja očekivati krajem te godine.

U međuvremenu očekuje se i poboljšana 5-nanometarska tehnologija proizvodnje čipova (kodno ime N5P) koja će ponuditi čipove koji su 5% brži i 10% učinkovitiji, a početak njihove masovne proizvodnje zakazan je za iduću godinu. Zatim slijedi međukorak u obliku 4-nanometarske tehnologije (N4) koja će biti spremna početkom 2022. godine.