Kinezi do kraja desetljeća planiraju početi graditi bazu na Mjesecu

Trajna ljudska kolonija mogla bi se nalaziti u blizini Mjesečevog južnog pola, ali s one strane koja se nikada ne okrene prema Zemlji, sve kako bi se povećale šanse za pronalazak vodenog leda

Sandro Vrbanus srijeda, 3. svibnja 2023. u 11:35

Više od stotinu kineskih znanstvenika, istraživača i predstavnika privatnih svemirskih kompanija, okupilo se navodno prošloga mjeseca u Wuhanu na konferenciji, gdje su razmatrali različite opcije za pokretanje infrastrukturnih projekata – na Mjesecu. Zemljin prirodni satelit postao je ponovno atraktivno odredište, na njega opet planiraju letjeti Amerikanci, a ni Kinezi ne žele zaostajati u novoj svemirskoj utrci.

Prema pisanjima kineskih medija, već se rade planovi za stalnu ljudsku bazu na Mjesecu, a ona bi s izgradnjom trebala započeti već do kraja ovog desetljeća – ili preciznije, za pet do sedam godina.

Iz Wuhana do Mjeseca

Planovi kažu da Kina želi svoju bazu smjestiti u blizinu Mjesečevog južnog pola, ali s udaljene strane, one koja nije okrenuta prema Zemlji i na lokaciji koja je uvijek u sjeni. Tamo su, naime, uvjeti takvi da se mogu očekivati nalazišta vodenog leda. On bi, pak, trebao biti izvor vode kako za život astronauta, tako i za druge bitne aktivnosti – stvaranje građevinskog materijala u kombinaciji s regolitom, ali i za stvaranje kisika i goriva.

Kineski mediji prenose i kako je već oformljena skupina "super zidara", stručnjaka koji istražuju kako bi se u zahtjevnim svemirskim uvjetima mogao iskoristiti materijal iz tla za 3D ispis građevnih blokova za neke buduće ljudske nastambe. Prvi takav 3D printer u planu je za lansiranje 2028. godine, u sklopu misije Chang’e-8. Godinu prije toga, Kina će na Mjesec poslati i novi orbiter, lander i rover, u misiji Chang’e-7, s ciljem traganja za pristupačnim nalazištima leda.

Nedugo zatim uslijedit će i misije s ljudskom posadom, a Kinezi su uvjereni da će prvi njihovi astronauti na Mjesec stići najkasnije 2030. godine. Za početak će misije biti kratkotrajne, ali će se raditi na stvaranju trajno nastanjene kolonije i misijama čije će posade na Mjesecu ostajati dulje. Jednako kao i NASA s programom Artemis, i kineska svemirska agencija CNSA za ovaj pothvat traži vanjske, pa i privatne, partnerske kompanije.