Fakultet informatike i digitalnih tehnologija (FIDIT) - Moderan i inovativan

Fakultet informatike i digitalnih tehnologija (FIDIT), kao dio Sveučilišta u Rijeci, znanstveno-nastavna je institucija koja nasljeđuje bogatu tradiciju obrazovanja i istraživanja od nekadašnjeg Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci

Bug.native utorak, 30. travnja 2024. u 19:18

Svojim studijskim programima na svim razinama visokoškolskog obrazovanja FIDIT kontinuirano prati nove znanstvene spoznaje i tehnološke trendove. Tako osigurava da studenti dobivaju relevantno i suvremeno obrazovanje, koje ih priprema za izazove budućnosti u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Prijediplomski studij traje tri godine. Strukturiran je kao kombinacija obveznog dijela i izbornih modula. Tijekom prve dvije godine, studenti prolaze kroz temeljne predmete struke, koji im osiguravaju čvrsto teorijsko i praktično razumijevanje informacijske tehnologije. Na trećoj godini, studenti imaju priliku odabrati jedan od četiri dostupna modula – Razvoj programske potpore, Multimedijski sustavi, Informacijski sustavi i Komunikacijski sustavi. Taj prilagodljivi pristup omogućuje studentima da se usmjere prema području koje ih najviše zanima, kao što su, primjerice, primjena najmodernijih računalnih tehnologija u poslovanju, razvoj aplikacija za web i mobilne uređaje, ili izrada 3D modela i animacija za računalne igre.

Diplomski studij traje dvije godine i izvodi se u dva modula – Poslovna informatika te Inteligentni i interaktivni sustavi. S tim modulima usklađen je i naš nastavnički smjer diplomskog studija za obrazovanje nastavnika informatike. Posebnost diplomskog studija je naglasak na digitalnoj transformaciji i tehnološkim inovacijama te primjeni suvremenih tehnologija koje se temelje na AI-ju, kao i velika izbornost predmeta koji omogućuju stjecanje dodatnih znanja i vještina iz područja poslovne informatike, umjetne inteligencije te multimedijskih i komunikacijskih sustava.

Posjetite službenu web stranicu Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci

Fakultet organizira i doktorski studij, koji je usmjeren na najnovije znanstvene spoznaje iz polja informacijskih znanosti. Studij je izrazito fleksibilan, ima samo jedan obavezni kolegij te niz izbornih kolegija, uz koje se doktorand od samog početka fokusira na istraživanje željene teme doktorata. Mentori svojim programima nude teme vezane uz istraživanja koja se provode na laboratorijima FIDIT-a, a koje posebno dobro pokrivaju i najnovija istraživanja iz sve popularnijeg područja umjetne inteligencije.

Inovativne nastavne metode

U nastavi primjenjujemo inovativne metode poučavanja, koje se temelje na projektnom pristupu, rješavanju problema i primjeni suvremenih tehnologija. Težimo jačanju suradnje s industrijom i drugim akademskim institucijama, kako bismo osigurali kontinuiranu razmjenu znanja i iskustava. Posebno potičemo stjecanje praktičnih kompetencija, s naglaskom na njihovu primjenu u realnom okruženju. Uz laboratorijske vježbe, studentske prakse i istraživačke projekte, studenti imaju prilike primijeniti svoje znanje i vještine na stvarne izazove, i dodatno učiti od profesionalaca iz industrije. U suradnji s industrijom, redovito organiziramo i gostujuća predavanja te praktične radionice, koji omogućuju našim studentima uvid u stvarne potrebe i zahtjeve tržišta rada.

Fakultet se nalazi u suvremenim i dobro opremljenim prostorima, smještenim na sveučilišnom kampusu na Trsatu, pružajući studentima obilje sadržaja prilagođenih njihovim potrebama, dok je istodobno udaljen tek korak od samog srca grada Rijeke. Studentima su na raspolaganju prostori za individualni rad i opuštanje, dok su u neposrednoj blizini i ostali studentski sadržaji.

Upisom studija informatike na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija postaje se dio studentske zajednice Sveučilišta u Rijeci, što otvara vrata širokom spektru prednosti za osobni i profesionalni razvoj. Osim toga, dobiva se pristup različitim pogodnostima, uključujući virtualni kampus unutar YUFE mreže – Young Universities for the Future of Europe, kao i mogućnost sudjelovanja u međunarodnim razmjenama studenata preko programa Erasmus+ i CEEPUS.

Bug specijal 5/24 svibanj 2024.