Njemačka policija od nekadašnjih pirata zaplijenila 2 milijarde eura u bitcoinu

Najveća zapljena kriptovaluta ikada zabilježena u Njemačkoj rezultat je dugogodišnje istrage nad voditeljima odavno ugašene piratske stranice, putem koje su bili zaradili malo bogatstvo

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. veljače 2024. u 20:44

Krim policija njemačke pokrajine Saske, tamošnji ured državnog tužitelja i porezni istražitelji objavili su da im je sredinom siječnja ove godine u posjed pristigla poprilična količina kriptovaluta – čak 50.000 bitcoina. To bogatstvo zaplijenjeno je od bivših voditelja nekada vrlo aktivne piratske internetske stranice movie2k.to.

Zaradom kupovali BTC

Stranica je bila aktivna od 2008. do 2013. godine, a funkcionirala je u tada "sivoj zoni" kad je riječ o njemačkom zakonodavstvu. Nudila je linkove za streamanje i preuzimanje piratskih kopija televizijskih serija i filmova većinom s njemačkog i engleskog govornog područja, no nije pružala usluge hostinga za takve materijale. Protiv tog je piratskog servisa pokretan niz tužbi, blokirali su ga ISP-ovi, a vlasnici su nekoliko puta mijenjali URL servisa kako bi tome doskočili. U konačnici su vlasti ugasile stranicu u svibnju 2013., nakon tužbe američke udruge filmaša MPAA.

Ipak, i nakon gašenja FBI i njemački istražitelji nastavili su s istragom slučaja, koja ih je dovela do dvojice voditelja originalne platforme. Bili su to danas 40-godišnji Nijemac i 37-godišnji Poljak, koji su sada pod optužbama za neovlašteno iskorištavanje djela zaštićenih autorskim pravima i pranje novca. Suočeni s time, policiji u Dresdenu dragovoljno su prošloga mjeseca predali navedenih 50.000 bitcoina, zarađenih putem pretplata i reklama na svojem odavno ugašenom piratskom servisu.

Ono što su tada bili zaradili kao malo bogatstvo i pretvorili u bitcoin danas je naraslo do nevjerojatnih 2 milijarde eura. Sve to sada se nalazi na službenom digitalnom novčaniku njemačke federalne kriminalističke policije, a još nije odlučeno što će s tom kriptoimovinom biti učinjeno. Potvrđeno je tek da je riječ o najvećoj zapljeni kriptovaluta u Njemačkoj ikada te da će dodatne informacije biti objavljene tek po dovršetku istrage.