HERE uvodi podršku za alternativnu navigaciju What3words

What3words je sustav koji površinu Zemlje dijeli na kvadrate 3x3 metra i svakog od njih označava s tri riječi, dobivajući jedinstvenu i vrlo preciznu lokaciju koju je lako moguće dojaviti drugima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 9. studenog 2020. u 15:15

Sustav alternativne navigacije i mapiranja površine zemaljske kugle What3words postoji već sedam godina, no nije pretjerano poznat u široj javnosti niti je komercijalno zaživio kako se to možda moglo očekivati – pogotovo stoga što je riječ o vrlo zanimljivom načinu određivanja lokacije bilo gdje u svijetu koji je lako pamtljiv, precizan i jednostavan. Pojasnimo prvo o čemu se radi.

Uz tri riječi do lokacije

Sustav What3words dijeli cijelu površinu Zemlje na kvadrate dimenzija 3x3 metra, i svakome od njih dodjeljuje jedinstvenu kombinaciju triju riječi. Korištenjem njihove online mape ili mobilne aplikacije lako možete za bilo koji kutak svijeta doći do tri riječi koje ga opisuju, te ih podijeliti s drugima – primjerice spasilačkim službama – a taj netko će vas potom vrlo precizno locirati bez potrebe da se dijele uobičajeni lokacijski podaci, geografska širina i dužina u stupnjevima, minutama i sekundama.

Možete tako reći, na primjer: "Nađemo se u 17 sati na ///tablet.resolved.return", "Parkirao sam na ///pitching.braced.developer" ili "Novce sam ti ostavio na ///hidden.touches.method" – a primatelj poruke će ove riječi upisati u aplikaciju i znati točno o kojem se mjestu radi.

Napokon široko prihvaćanje?

Ova zanimljiva metoda navigacije napokon bi mogla početi ulaziti u mainstream nakon što su je u poznatom kartografskom servisu HERE odlučili integrirati u svoje navigacije. Kažu kako će ova mogućnost biti dostupna svima koji koriste njihove usluge, a oni koji HERE imaju integriran u navigacijski sustav automobila moći će dobiti nadogradnju s ovim dodatkom, ovisno dakako o proizvođaču vozila.

Dakle, kada idući put nekom korisniku HERE-a budete trebali dojaviti svoju lokaciju, moći ćete se poslužiti i What3words kodiranjem iste, umjesto standardne adrese (koju mnoge lokacije na svijetu ni nemaju). Vozači koji koriste HERE navigaciju isto će tako umjesto adrese odredišta moći ukucati njezin What3words kod (ili ga izgovoriti na nekom od 35 podržanih jezika) te tako znati točno kamo se trebaju uputiti, odnosno kamo će ih navigacija odvesti.