U Salvadoru sada planiraju i "bitcoin grad"

Prva zemlja u kojoj je bitcoin službeno sredstvo plaćanja i koja posjeduje te rudari bitcoine za svoj račun, najavljuje i kako će ovom kriptovalutom financirati izgradnju novog grada

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. studenog 2021. u 22:30

U podnožju vulkana Conchagua, na jugoistoku Salvadora, trebao bi niknuti potpuno novi grad. On će biti financiran bitcoinom, kriptovalutom koja je u ovoj zemlji odnedavno službeno sredstvo plaćanja, a k tome će se u njemu koristiti i geotermalna energija vulkana za dodatno rudarenje bitcoina. Ovu najavu iznio je predsjednik Salvadora Nayib Bukele, koji je glavni zagovornik uvođenja bitcoina i pokretač svih s njime povezanih inicijativa.

Novi "bitcoin grad" imat će sve potrebno, kazao je Bukele. "Stambene i poslovne četvrti, usluge, muzeje, zabavne sadržaje, kafiće, restorane, zračnu i morsku luku, željeznicu – a sve će biti posvećeno bitcoinu". Stanovnici tog grada neće morati plaćati porez na dohodak, već samo PDV, koji će se koristiti u omjeru 50:50. Pola poreznih prihoda ulagat će se u daljnju izgradnju grada, a pola za njegovo održavanje.

"Ovo je budućnost"

Nikakav se drugi porez u ovom utopijskom gradu neće naplaćivati, a sve što se radi bit će i potpuno ugljično neutralno. Ova vizija je budućnost, uvjeren je 40-godišnji predsjednik Salvadora. Da bi zaokružio cijelu priču, Bukele je najavio i da će njegov novi grad biti planski izgrađen u kružnom obliku, tako da tlocrtom podsjeća na novčić.

Salvador, očito, ozbiljno računa na prihode od rudarenja bitcoina, jer se procjenjuje da bi izgradnja infrastrukture za ovaj grad mogla koštati oko 300.000 bitcoina, po sadašnjem tečaju. Bukele planira u toj protuvrijednosti izdati državne obveznice i otplatiti ih rudarenjem. One će javnosti biti ponuđene već početkom sljedeće godine, dok vremenski okvir za izgradnju "bitcoin grada" za sada nije poznat.