Valve odgodio svoju konzolu za dva mjeseca

Zbog problema s dobavom komponenti, Valve je odlučio odgoditi komercijalno lansiranje ručne PC konzole Steam Deck

Denis Arunović srijeda, 10. studenog 2021. u 22:45

Tvrtka Valve danas je svim potencijalnim kupcima koji su se predbilježili za kupovinu ručne PC konzole Steam Deck poslala neočekivan email - lansiranje konzole odgađa se za dva mjeseca. Razlog za to su problemi s dobavljivošću elektroničkih komponenti koji muče apsolutno sve tvrtke koje ih koriste u proizvodnji svojih uređaja. Prema najnovijim procjenama, prvi primjerci Steam Decka svojim će vlasnicima krenuti tijekom veljače sljedeće godine dok je originialni datum lansiranja bio kraj prosinca ove godine. 

Ako ne znate što je Steam Deck, evo i kratkog objašnjenja. Riječ je o ručnoj konzoli temeljenoj na PC arhitekturi (AMD-ov procesor sa Zen 2 CPU arhitekturom i RDNA 2 grafikom) na koju je tvornički instalirana Valveova distribucija Linuxa pod imenom SteamOS. Konzola usprkos tome ne izvodi samo igre koje imaju Linux inačicu već i većinu i hrpu drugih koje su kodirane za Windowse zahvaljujući compatibility layeru pod imenom Proton. Ključna zanimljivost Steam Decka za PC igrače je što kupovinom ove konzole na raspolaganju za igranje imaju svoju postojeću zbirku igara koje su ranije kupili putem servisa Steam. 

Steam Deck može se kupiti u tri varijante koje su hardverski razlikuju po kapacitetu ugrađene memorije (64, 256 i 512 GB) te raznim dodacima koji stižu uz konzolu. Najjeftinija inačica košta 419, srednja skupa 549, a najskuplja 679 eura. Više o uređaju možete saznati na Valveovim službenim stranicama