Flipper Zero zabranjen na Amazonu jer se navodno može koristiti za krađu podataka

Ovaj multifunkcionalni alat za pentestere i geekove, iako izgleda poput igračke, može komunicirati s digitalnim sustavima u okolini te u pogrešnim rukama predstavljati opasnost po sigurnost podataka

Tomislav Stanković ponedjeljak, 10. travnja 2023. u 06:00

Flipper Zero je, za razliku od drugih DIY ploča, dizajniran imajući na umu praktičnost svakodnevne upotrebe.

Može se koristiti u zadacima vezanim uz bilo koju vrstu sustava kontrole pristupa, RFID-a, radijskih protokola i hardvera za uklanjanje pogrešaka pomoću GPIO pinova. Kao takav namijenjen je u obrazovne i zabavne svrhe.

Ipak, nakon što je prošle godine postao viralan na TikToku postalo je jasno da se može koristiti i za čitanje broja kreditne kartice kroz novčanik i hlače.

Osim toga uređaj se može koristiti za zadatke poput otvaranja garažnih vrata, mijenjanja natpisa s cijenama na benzinskim postajama, otključavanja vrata automobila, presretanja Bluetooth signala i dobivanja pristupa nečijem računalu, prenosi Gizmodo.

S rastom popularnosti Amazon je odlučio kako ne želi imati veze s ovim gadgetom i zabranio prodaju putem svoje platforme gdje se u pravilima korištenja zabranjuje prodaja takvih uređaja što se posebno odnosi na "uređaje za skimming kartica".

Unatoč Amazonovoj zabrani uređaj se i dalje može naručiti preko službene web stranice proizvođača po cijeni od 169 dolara.