Za Hrvatski Telekom 2021. bila je jedna od godina najbržeg rasta

HT je u protekloj godini zabilježio rast neto dobiti od 4,5% i rast prihoda od 1,1%. Neto dobit iznosila je 615 milijuna kuna, 100 tisuća kućanstava dobilo je optiku, a pokrivenost 5G mrežom je učetverostručena

Sandro Vrbanus četvrtak, 24. veljače 2022. u 11:20

Hrvatski Telekom danas je objavio nerevidirane poslovne rezultate za 2021. godinu, u kojima je vidljivo povećanje dobiti, prihoda i EBITDA-e nakon najmova zahvaljujući rastu poslovanja nepokretnih i pokretnih telekomunikacija te ICT-a u segmentima privatnih i poslovnih korisnika.

Organski prihodi HT Grupe u 2021. godini zabilježili su rast od 1,1% na godišnjoj osnovi zahvaljujući dobrom poslovanju u području pokretnih telekomunikacija i osnovnih nepokretnih telekomunikacija, usprkos promjeni u prihodima sistemskih rješenja, a uslijed fokusa na poslove s visokom maržom. Organska EBITDA nakon najmova rasla je 7,9% na godišnjoj osnovi, što predstavlja rast EBITDA-e nakon najmova peto tromjesečje zaredom.

Neto dobit iznosila je 615 milijuna kuna, što je rast od 4,5% u odnosu na 2020. godinu, a značajan rast zabilježen je i na tromjesečnoj osnovi, čemu je pridonijela i manja amortizacija. Ulaganja u posljednjih pet godina iznosila su više od 9 milijardi kuna.

"Usprkos promjenjivom okruženju ispunili smo svoje ciljeve u pogledu financijskih rezultata te dapače uložili i više nego što smo planirani u 2021.", stoji u objavi godišnjih financijskih rezultata.

Ulaganja u optičku i 5G mrežu

Hrvatski Telekom nastavio je biti fokusiran na izgradnju optičke infrastrukture diljem Hrvatske, pa je godinu obilježilo rekordno uvođenje optike za novih 100.000 kućanstava i poduzeća te povećanje ukupne pokrivenosti FTTH-om za značajnih 30% u odnosu na prošlu godinu.

Uvođenje 5G mreže intenziviralo se, pa je HT učetverostručio broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na 2020. i gotovo udvostručio broj pokrivenog stanovništva na više od 2 milijuna.

Treću godinu zaredom Hrvatski Telekom osvojio je Ookla Speedtest nagradu za najbolju pokretnu mrežu, a četvrti put i umlautovu nagradu "Best in Test".

U srpnju 2021. Hrvatski Telekom d.d. i Zagrebačka banka d.d. potpisali su s društvom Telemach Hrvatska d.o.o., koje je u vlasništvu grupacije United Group (United Group B.V., The Netherlands), sporazum o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom d.d., a dionice Optime prenesene su na novog vlasnika nakon svih potrebnih regulatornih odobrenja.

Dividenda i program otkupa dionica

HT je 2021. isplatio ukupno 640,3 milijuna kuna u dividendama, odnosno 8 kuna po dionici. Glavna skupština Hrvatskog Telekoma d.d. ovlastila je Upravu za otkup vlastitih dionica Društva u razdoblju od pet godina, u okviru novog Programa otkupa dionica od 29. travnja 2021. do 22. travnja 2026. godine. Maksimalni volumen novog Programa otkupa dionica tijekom njegova cijelog trajanja iznosi 600 milijuna kuna, odnosno 3 milijuna dionica, što je otprilike 3,7% ukupnog broja dionica.

Izgledi za 2022.

U 2022. godini ciljevi HT-a su zadržavanje prihoda na prošlogodišnjoj razini, srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova i srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021. Izgledi za regionalno širenje ostaju isti.

Osvrćući se na poslovne rezultate za 2021., Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

"Godina 2021. bila je vrlo uspješna za Hrvatski Telekom uz dobar rast prihoda u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te impresivan rast prihoda od posjetitelja, a što je rezultiralo snažnim rastom EIBTDA-e i većom neto dobiti, uz istodobno zadržavanje visoke razine ulaganja.

Početkom 2021. godine smo si za ciljeve postavili profitabilan rast, jačanje vodeće pozicije naše nepokretne i pokretne mreže, daljnje poboljšanje korisničkog iskustva, rast angažmana zaposlenika i privlačnosti nas kao poslodavca, uz predvođenje digitalizacije hrvatskog gospodarstva i društva. Unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju uspješno smo ostvarili sve ciljeve, a ova izvanredna postignuća odražavaju našu predanost rastu poslovanja i pružanju podrške našim korisnicima.

U 2022. nastavljamo graditi na snažnim temeljima s ciljem daljnjeg razvoja naše kompanije, ubrzavajući digitalnu transformaciju, ulažući u integrirane gigabitne mreže, dodatno poboljšavajući korisničko iskustvo i angažman zaposlenika, stvarajući veću vrijednost za korisnike i dioničare te predvodeći digitalizaciju hrvatskog društva."